Меморандум під патронатом Олени Зеленської

22 травня 2024 року підписано перший меморандуму між Великою Британією та Україною: про менторство між Львівською Обласною Лікарнею та Нотінгемською Університетською Клінікою,

під патронатом Саміту Перших Леді та Джентльменів Summit of First Ladies and Gentlemen, за підтримки першої леді Олени Зеленської.


Ця ініціатива є частиною стратегічної програми менторства у сфері малоінвазивної колоректальної хірургії.

Ведучий спеціаліст колоректальної хірургії Нотінгемської Університетської лікарні, президент Асоціації Лапароскопічних Колоректальних Хірургів Великобританії (2022-2023 рр.), Чарльз Максвелл-Армстронг, що впровадив програму LAPCO перебуває з візитом в Україні. Його метою є запровадження проекту навчання в малоінвазивній колоректальній хірургії, або хірургії одного дня.

Nottingham University Hospitals входить до п'ятірки найкращих лікарень Англії, маючи у своєму складі 3000 ліжок. Вони проводять більше 90% великих операцій на рік лапароскопічно, в той час як Львівська Обласна Лікарня наразі не проводить таких операцій взагалі.

Перший рік впровадження програми LAPCO дозволило зекономити 1,8 млн фунтів стерлінгів на зменшенні кількості ускладнень і 17 млн фунтів стерлінгів на зменшенні тривалості перебування пацієнтів у лікарні.

Менторство відбувається в рамках навчального проекту «IOLE - Improving Outcome in Laparoscopic Surgery by Education», впровадженого благодійним фондом «Смарт Медікал Аід ЮА» під керівництвом Ірини Рибінкіної та колоректального хірурга Джанлуки Колуччі. 

Цей меморандум відкриває нові можливості для обміну знаннями та досвідом між двома країнами, сприяючи розвитку медичної галузі України та підвищенню якості медичної допомоги для всіх громадян. Дякуємо за підтримку Міністерству Охорони Здоров'я, Віктору ляшку та Максиму Козицькому.


Вже зараз в рамках цього меморандуму відбуваються навчання у
Львівській Обласній Лікарні. Проводять безкоштовні операції під наглядом та координацією Чарльза Максвелла-Армстронга та ще кількох британський спеціалістів.